Aktualitātes projekta „Jumis” ietvaros.

Darbs pie šī projekta īstenošanas biedrībā “Ūdenszīmes”: tika uzsākts jau oktobra mēnesī, kad sagatavojām  partnerības līgumus un detalizētu  aktivitāšu plānošanu. Projektam veiksmīgai ieviešanai tas ir ļoti būtiski, jo – strādāsim līdz 2015. Gada aprīļa mēnesim, un darbošanās notiks gan Jēkabpils novada tetritorijā, gan Rīgā. Jau novembrī tika uzsāktas galvenās aktivitātes  –  8. Novembrī   Kaldabruņas skolā notika  projekta publicitātes seminārs, kura laikā informējām par plānotajām darbībām gan citas novada biedrības, gan arī Kaldabruņas iedzīvotājus. Diskutējām par to, kuras ‘ģimenes būtu iesaistāmas dārzu iekārtošanas un ražas sesijās, apzinājām cilvēkus, kuriem piemīt prasmes veidot interesantas lietas vai produkciju no dabas materiāliem, ar biedrību “Pūpols” apspriedām stādījumu veidošanas plānu pie Meža muzeja Liepās. Biedrībā “Ūdenszīmes” ir uzsāktas arī dabas darbnīcu  norises – esam jau izgatavojuši gan adventes vainagus, gan cita veida telpu dekorus, devušies “Sūnu talkā” uz Dvietes skaistajiem mežiem, lai savāktu materiālus, ar novada zemnieku saimniecību atbalstu esam ieguvuši arī gluži neparastu materiālu – kaņepju šķiedras ruļļus, kā arī uzsākuši darbu ar šo materiālu.

29. novembrī uz Dabas sesiju Kaldabruņā ieradās divas  partnerorganizācijas no Rīgas– invalīdu sporta kluba “Optimists” un invalīdu biedrības “Aizvējš” pārstāvji. Viesus gaidīja gan plašs un pilsētniekiem mazāk pazīstams dabas materiālu klāsts, gan pacietīga un prasmīga pasniedzēja Elga Vuškāne. Par svētku sajūtu gādāja gan klasiskās lauku pusdienas – skābēti kāposti ar desiņām, gan savlaicīgi iekurināta pirts un smaržīgas zāļu tējas. Kopīgi darbojoties secinājām, ka tas, ko mēs dāsnajā dabas vidē dzīvojot, nepamanām un nenovērtējam, pilsētas iedzīvotājam ir tiešām kaut kas īpašs, vērtīgs un grūti pieejams. Mums ir daudz skaista un vērtīga, ar ko dalīties un atraisīt gan savus, gan viesu talantus. Mājupceļu uz Rīgu ciemiņi uzsāka jau dziļā tumsā, un autobusiņā pat bija grūti sakāpt, jo līdz ar cilvēkiem uz galvaspilsētu devās plašs svētku dekorāciju klāsts, kas tapis pašu rokām. Kā teica biedrības “Aizvējš”vadītāja Ina Krēvica: “Es pat negaidīju, ka manām meitenēm ir tik daudz talantu un tik liela pacietība!”.

Tuvojoties pavasarim, uz dabas darbnīcām skolēnu brīvdienu laikā aicināsim arī bērnus, un projekta aktīvākā sezona uzsāksies līdz ar dārza darbu norisēm – tad veidosim stādījumus gan savā biedrībā, gan citur Jēkabpils novada teritorijā, kā arī – palīdzēsim labiekārtot mazdārziņus sešām ģimenēm.

Taču arī ziemas mēneši nesola nekādu garlaicību – to laikā apgūsim koka gravēšanas un iededzināšanas tehnikas, liesim vaska sveces un veidosim daudzas un dažādas brīnumainas lietas.

Sīkāk: Projekts “Jumis”

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Programmu finansē EEZ finanšu instruments un Latvijas valsts