Sabiedriskās līdzdalības resursi lauku teritoriju attīstībā

Pie šī projekta ieviešanas biedrība „Ūdenszīmes” strādā no 2013. gada jūlija mēneša, un tas turpināsies līdz 2015. gada decembrim.
Gads ir sācies ar tiešām nozīmīgu brīdi – 21. janvārī ir saņemta jaundibinātās Augšzemes lauku NVO apvienības reģistrācijas apliecība, tātad – esam oficiāli reģistrēti un atliek tikai domāt par darbības attīstību. Līdz ar to – turpmākās minētā projekta norises jau lielā mērā skars apvienības darbību, kaut arī tās koordinēs biedrība „Ūdenszīmes” kā projekta ieviesējs.
Jau janvāra mēnesī ir sagatavots un iesniegts projekta pieteikums Latvijas Valsts mežu ziedojumu programmai, un tā atbalsta gadījumā organizēsim izbraukumu un atpūtas pasākumu Jēkabpils novada iedzīvotājiem ar invaliditāti. Projekts ir sagatavots sadarbībā ar novada Sociālo dienestu, un tas pilnībā atbilst vienai no apvienības darbības nozarēm – sociālajai sfērai.
Tuvākais pasākums, kurā tiek pārstāvēta Augšzemes lauku NVO apvienība, ir tūrisma izstāde „Balttur – 2014”, tajā piedalāmies pateicoties biedrības „Pūpols” vadītājas Līvijas Štolnieces aktivitātei un uzņēmībai. Vairākas biedrības uz šo izstādi sūta savus darinājumus, un ir tapis arī neliels apvienības informatīvais materiāls, par kura maketu jāsaka paldies jaunajai māksliniecei Solvitai Kuklei. Šis materiāls ir tikai pirmais un bailīgais asniņš biedrību darbībai tūrisma jomā, un viens no mūsu 2014. gada nopietnajiem uzdevumiem ir jau nopietna un interesanta piedāvājuma sagatavošana Jēkabpils novada viesiem.
Tūrisma nozare ir tikai viena no tām, kuru virzienā mūsu novada nevalstiskajam sektoram ir iespējas attīstīties – tāpat jādomā par to, kā piedāvāt izglītības un kultūras aktivitātes novada iedzīvotājiem, kā mācīties un pilnveidoties pašiem. Lai skaidri apzinātos visas šīs iespējas, viens no 2014. gada lielajiem uzdevumiem ir nevalstiskā sektora, nu jau jāsaka – Augšzemes lauku NVO apvienības – Ilgtermiņa darbības plāna izstrāde, pie kura strādāsim visa gada garumā.
Tāpat šogad turpinās iznākt elektroniskās NVO ziņu lapas, un šeit diskutēsim par visiem aktuālajiem jautājumiem. Šobrīd ziņu lapu saņēmēju sarakstā ir pārsvarā apvienības dalīborganizāciju un valdes locekļu e – pasti, taču – tās var saņemt ikviens interesents. Pieteikšanās ir ļoti vienkārša – atsūtiet pāris vārdus ( piemēram – „atsūti NVO ziņu lapu man arī” ) uz e –pastu ieva.jatniece@gmail.com
Šī projekta ietvaros turpinās darbības arī tieši biedrībā „Ūdenszīmes” – katru sestdienu pl. 10 30 turpinām pulcēties uz angļu valodas nodarbībām Lienes un Dagmāras vadībā; biedrības durvis ir atvērtas no otrdienas līdz sestdienai – no pl. 9 00 līdz 16 00, un šai laikā cilvēkus aicinām gan izmantot publiskā interneta pakalpojumus, gan pirti un mazgāšanās telpu, gan arī līdzdarboties radošajās lietās. Atnākot pavasarim, organizēsim talkas un plašākus pasākumus, bet par to stāstīsim vēlāk. Ir vēl viens jaunums – moderno tehnoloģiju cienītāji par biedrības aktivitātēm var lasīt arī Facebook portālā, un šo iespēju mums ir nodrošinājis Mārtiņš Radiņš.

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Programmu finansē EEZ finanšu instruments un Latvijas valsts
Projektu ar līdzfinansējumu 10% apmērā atbalsta Jēkabpils novada pašvaldība.