Uzsākam projekta „Zāļu diena, Pļavas diena, siena diena” īstenošanu.

Šonedēļ, paralēli Siena dienu  plenēra norisei, īstenosim arī trīs vides akciju ciklu:

Akcijas pirmā diena –  „Pļavas diena” notiks ceturtdien, 11. Jūlijā. Tās ietvaros –  pārgājiens uz Dvietes palieņu pļavām, iepazīšanās ar informācijas centru, pārgājiens un lekcija Benitas Štrausas vadībā. Pārgājienā aicināsim  Rubenes pamatskolas skolēnus, kā arī ieinteresētos pagasta iedzīvotājus. Pārgājienu vadīs skolotājas Sanda Kukle un Ilona Kantāne. Pārgājiena laikā, ievērojot dabas aizsardzības prasības, vāksim herbārija  veidošanai nepieciešamos ārstniecības augus.

Akcijas otrā diena „Zāļu diena” piektdien, 12. Jūlijā pl. 12 00, to vada lektore Daina Roze. Uz šo dienu ieradīsies arī invalīdu sporta kluba „Optimists” biedri. Lekcijas ietvaros dalībnieki tiek iepazīstināti ar tuvākajā reģionā, īpaši – Dvietes palieņu pļavās augošajiem ārstniecības un aizsargājamajiem augiem, norādot uz to pazīmēm un vākšanas ierobežojumiem, atsevišķa lekcijas sadaļa tiek veltīta palieņu pļavu apsaimniekošanas jautājumiem. Lekcijas otrā daļa, uz kuru aicinām plašāku publiku, sāksies 15 00, tās tēma – „Augi – laika vērotāji un ietekmētāji”.

Akcijas trešās diena –  „Siena diena” uzplauks sestdien, 13. jūlijā. Šīs dienas ietvaros norisinās praktiskā darbnīca – siena skulptūru veidošana mākslinieces Initas Šteinbergas vadībā. Siena skulptūru darbnīca atklāj dabas materiāla struktūru, kā arī jaunas iespējas tā pielietojumā, veidojot atraktīvāku gan savu sētu, gan savu ciematu. Akcijas dienā piedalās gan skolēni, gan iedzīvotāji, gan invalīdu sporta kluba „Optimists” biedri. Dienas noslēgumā tiek izveidota siena skulptūru izstāde, kas ir brīvi apskatāma jebkuram interesentam.

Pēc šo praktisko akciju noslēguma uzsāksim Ārstniecības augu herbārija izveidošanu un eksponēšanu. Laika posmā līdz 15. Augustam,  žāvējot Pļavas dienas laikā savāktos ārstniecības augus, izveidojot to aprakstus un eksponējot tos, izmantojot puscaurspīdīgas organiskā stikla plāksnes un papīru, izgatavosim saistošu ekspozīciju. Augu ekspozīcija tiks izvietota Pļavas muzeja zālē, tādējādi attīstot ilgtspējīgu vides izglītības ekspozīciju organizācijas telpās.

Projekta norisi atbalsta Vides aizsardzības fonda administrācija.