Īstenojam projektu sadarbībā ar Rubeņu pamatskolu

Projekts “Mācies no cilvēkiem. Mācies no dzīves” mums tiešām liek mācīties nepārtraukti. Tā īstenošanu uzsākām 2020.gada oktobrī, ar lielām cerībām vest bērnus mācību braucienos uz Zasu, Leimaņiem, Dvieti, Bebreni, lai parādītu, cik radoši un veiksmīgi var strādāt tepat, tuvējos pagastos. Ja mācās un dara, protams. Taču epidemioloģiskās situācijas ierobežojumi ieviesa korekcijas, un braucienus nācās atlikt līdz drošākiem laikiem.

Taču novembra un decembra aktivitātēs gan lika apgūt daudz jauna! Piemēram, to, kā radošo darbnīcu, kas aktivitātes „Radošā skola mums blakus” ietvaros paredzēta Kaldabruņas skolas plašajās telpās, iepakot vienā mazā kastītē un nodrošināt attālināti.   Izdomājām un izdevās! Tika izveidotas 40 kastītes ar pērlēm, pārslām un zvaigznēm, izveidotas un izdrukātas instrukcijas. Daugavpils Universitātes studente Jana Simanoviča, kura tieši šajā laikā darbojās mācību praksē biedrībā „Ūdenszīmes” nofilmēja veselas divas videoinstrukcijas – gan stāstu par biedrību, gan radošo darbnīcu pamācību. Arī projektā plānotās pusdienas tika pārvēstas augļu un veselīgu našķu paciņās, ko novembra vidū nogādājām Rubeņu pamatskolas bērniem.

Par aktivitātes rezultātu gan bijām nedaudz bažīgi – kā tas būs? Vai bērni darbosies? Vai izdosies labi?  Un tad – startē svētku darbu galerija! Rubeņu pamatskolas bērni radošo darbu kastītē atrodamos materiālus ir likuši lietā – ar izdomu un priecīgi, vismaz tā var spriest pēc iesūtītajām fotogrāfijām. Teju četrdesmit mājas pagastā ir kļuvušas par kādu kripatiņu svinīgākas. Galeriju var aplūkot biedrības facebook kontā: www.facebook.com/Udenszimes

Decembrī bija laiks nākamajai aktivitātei, kam esam devuši nosaukumu “Mājas. Ziemassvētku mājas”. Kas tās par mājām? Piparkūku mājas, protams! Šai gadījumā mums jau bija pieredze – pakojam piparkūku māju detaļas un glazūras sastādvaļas paciņās. Cepšanas procesu filmējam un izveidojam videopamācību. Mandarīnus pakojam katram bērniņam atsevišķi, un visu svētku prieku nogādājam bērniem. Par piegādes organizēšanu liels paldies jāsaka Rubeņu skolas skolotājām, kuras sirsnīgi iesaistījās šajā procesā.

Bērni apzinīgi un rūpīgi paveica arī šo pietiekami sarežģīto uzdevumu. Un teju pats jaukākais bija tas, ka krietnu daļu mājiņu foto savā WhatsApp kontā biedrības vadītāja saņēma tieši Ziemassvētku vakarā. Mazie būvētāji bija sagaidījuši īpašo brīdi smaržīgajam darbam.

Februārī un martā šī projekta ietvaros mums ir paredzētas nodarbības par fantāzijas attīstību, telpu noformējumu un citām radošām lietām. Un patiešām ļoti ceram, ka izdosies tās īstenot klātienē!

Tomēr – ne jau viss attālinātais ir negatīvi vērtējams. Tā, piemēram, mūsu publicētos video par radošajām darbnīcām ir noskatījušies vairāk nekā pieci tūkstoši skatītāju, un piparkūku māju video cienītāju skaits pārsniedz septiņus tūkstošus. Iespējams, esam devuši prieku un iedvesmu arī citiem lielākiem un mazākiem bērniem.