Koncerts “Sala stabules” 2. decembrī

plakats_-salastabules

Koncerts “Sala stabules”  

Folkoras kopa “Raksti” Vitas Tallas vadībā

Piektdien, 2. decembrī, pl. 12 00

Červonkas luterāņu baznīcā Jēkabpils novada Rubenes pagasta Kaldabruņā.

Koncerts  notiek Valsts Kultūrkapitāla fonda programmas “Latvijai 100” atbalstītā projekta “Latvija sienā, salā un lapās” ietvaros, un ir otrā no plānotajām trim akcijām.

Šī akcija veltīta Červonkas baznīcas izpostītajām ērģelēm. Skaistais instruments iznīcināts vienlaikus ar pašas baznīcas interjeru  – 20. Gadsimta 70 – tajos gados šai dievnamā iekārtota minerālmēslu noliktava. Stāsta, ka no ērģeļu stabulēm būvēti traktoru izpūtēji un putnu būri. Varbūt kādam šķūnītī vēl slēpjas neizmantota stabule? Atnesiet, pieņemsim kā vēstures liecību, bez pārmetumiem.

Viens no senākajiem ērģeļu reģistriem ir “vox humana” – cilvēka balss. Tas plaši lietots jau kopš ērģeļu būves pirmsākumiem, liekot instrumentam runāt cilvēka balsī. Šoreiz būs otrādi – ērģeļu reģistra vietā dziedās cilvēku balsis un smalkas stabules. Instrumenta vairs nav. Taču mums joprojām ir balsis. Tās klausīties un pievienot savējās aicinām vēsā Adventes laika piektdienā. Savu balsi un svētību šim notikumam veltīs arī mācītājs Andis Lenšs.

Pēc koncerta aicinām svinēt cilvēku roku prasmes – pulcēsimies biedrības “Ūdenszīmes” mājvietā Kaldabruņas skolā, kur tiks atvērts jau tradicionālais Ziemassvētku tirdziņš. Visus gaidīs arī karsta tēja un cienasts.

Latvijas simtgades svinības notiks laikā no 2017.gada līdz 2021. gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir „Es esmu Latvija”, akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai. Projekts „Latvija sienā, salā un lapās” ir viena no Latvijas valsts simtgades svinību norisēm.