Attīstās sadarbība ar Sociālo dienestu.

Jēkabpils novadā Sociālais dienests ciešā sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām darbojas jau vairākus gadus – esam organizējuši sporta sacencības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, pasākumus, psiholoģiskā atbalsta grupas. Taču, sākot ar šo pavasari,  sadarbība uzplaukst un sazarojas jau daudzos virzienos.  Ja mūsu kopējais veikums būtu jāattēlo simbola formā, tad draudzīgi sakļautas plaukstas, kas iekļauj un atbalsta cilvēku kādā grūtā dzīves situācijā, būtu vispiemērotākais tēls.
Jau no pavasara biedrības „Ūdenszīmes” īstenotā projekta „Dabas resursi sociālās dzīves kvalitātes uzlabošanā „Jumis”  ietvaros tiek īstenoti pasākumi, kas mūsu novadā ir jaunums – vairākām Rubenes pagasta ģimenēm par projekta līdzekļiem tika iegādāti stādi un sēklas, kā arī apmaksāti zemes apstrādāšanas pasākumi; plašākam cilvēku lokam notika lekciju cikls par dārza iekārtošanu un kopšanu. Vasaras gaitā šīs ģimenes arī apmeklējam, lai apraudzītu, kā aug viss iestādītais.
Maija mēnesis, savukārt, tika veltīts ārstniecības augiem – paplašinājām stādījumus pie Kaldabruņas skolas, biedrība „Pūpols” izveidoja savu ārstniecības augu dārziņu pie Meža muzeja Liepu ciematā.  Ļoti skaista un neparasta dizaina – Austras koka formā izveidota ārstniecības augu dobe tapa Mežgales ciematā. Šos stādījumus veidojām draudzīgā talkā, ko organizēja Sociālā dienesta vadītāja Ritma Rubina. Darbos piedalījās gan biedrības „Ūdenszīmes” komanda, gan Leimaņu pagasta pārvalde, gan iedzīvotāji, kas saņem atbalstu no Sociālā dienesta.  Kopā strādājot, iepazināmies ar ārstniecības augu daudzveidību un to lietošanas veidiem, kā arī – priecājāmies par paveikto. Īpašs gandarījums par šo veikumu ir tādēļ, ka stādījumu uzturēšana un dzīvotspēja ir tiešām pārdomāta – rūpes par to ir uzticētas kādai Mežgales ciemata iedzīvotājai, kura to veic kā obligāto līdzdalības pienākumu.  Rezultāts tiešām iepriecina – ir izveidota skaista vieta, ciemata iedzīvotājiem ir pieejami ārstniecības augi, un līdzdalības pienākumi ir kļuvuši daudzveidīgāki. Pie tam – cilvēki, kas samērā bieži uz Sociālo dienestu nāk vien pēc palīdzības, tagad var priecāties arī par savu ieguldījumu ciemata skaistumā un veselībā. Šķiet, šīs nelielās lietas tomēr ir ļoti svarīgas mums visiem – kā sabiedrībai, kopienai un pašvaldībai. Jo ikviens cilvēks, kurš dzīvo kaut nedaudz  pilnvērtīgāk, gaišāk un daudzveidīgāk, jūtami uzlabo kopējo dzīves vidi.
Jūlija vidū ilgi gaidītais vasaras siltums atnesa sev līdz arī jauna projekta„ Redzēt un piedzīvot”    pirmo pasākumu. Šim projektam atbalstu saņēmām no fonda „Ziedot”, un projekts ir veltīts visa novada iedzīvotājiem ar invaliditāti un viņu gimenes locekļiem – tai mūsu līdzcilvēku daļai, kam veselības stāvoklis un nebūt ne vieglā sadzīves stiuācija bieži vien liedz iespējas izbraukt no mājām, redzēt skaistas un interesantas vietas, satikties un vienkārši – būt sabiedrībā.  Kopīgi domājot par šiem jautājumiem, tapa arī projekta iecere – noorganizēt izbraukumu un kopīgu atpūtas pasākumu. Izbraukuma dalībnieku apzināšanā  ļoti aktīvi iesaistījās pilnīgi visi Sociālā dienesta darbinieki, uzrunājot sava pagasta iedzīvotājus ar īpašām vajadzībām, kā arī viņu ģimenes. Un darbs vainagojās ar skaistu rezultātu – 17. Jūlijā mūsu grupa ar 30 dalībniekiem devās uz Latgales sirdi – Rēzekni. Kā pirmo apmeklējām Austrumlatvijas koncertzāli „ Gors” , kur iepazināmies ar visām telpām, izmantotajām tehnoloģijām un būvniecības risinājumiem. Koncertdarbībai gan šajā brīdī bija „ klusā sezona” , tādēļ koncerta apmeklējumus vēl varam plānot nākotnē. Taču – koncerta laikā jau mums nebūtu iespējams apskatīt nedz skatuves aizkulises, nedz mākslinieku telpas, nedz iespaidīgo kravas liftu, kas var pacelt veselu orķestri ar visiem instrumentiem! Jautājumi radās visadažādākie – vai ir novērošanas kameras? Kas tieši nodrošina labu akustiku? Kas notiek ugunsgrēka laikā? Cik maksā būvniecība, un cik – pasākumu biļetes? Lai nu kā, visi ziņkārīgie saņēma atbildes. Vienīgi apsardzes telpās mūs tomēr neielaida…… Apraudzījām arī otru Rēzeknes jauno kultūras objektu – radošo centru „ Zeimuļs” , un pēc tam mūsu ceļš veda uz Aglonas baziliku un Kristus Karaļa kalnu. Šeit liels paldies jāsaka brauciena dalībniecei Indrai Ruļukai no Dunavas – bez viņas lielās ekskursiju vadītājas pieredzes daudziem būtu bijis grūti pieveikt kājāmgājēju maršrutu Karaļa kalnā. Tāpat Ināra zināja ieteikt jauku piknika vietu Aglonā – gan soliņi un galdiņi, gan jauka paēna, gan viegli piebraukt…… Ar draudzīgu pikniku un sarunām par nākamajiem notikumiem šo dienu arī noslēdzām. Autobusā iekāpa vairumā gadijumu savstarpēji nepazīstami cilvēki, taču šķīrāmies jau kā draudzīga un saskanīga kompānija – visi gatavi tikties vēl, braukt un piedalīties citās aktivitātēs.  Nākamais šī projekta notikums būs kopīgais atpūtas pasākums, koncerts un tikšanās ar pašvaldības pārstāvjiem. Šī pasākuma norise ir paredzēta septembra mēnesī Leimaņu tautas namā.
Augusts  mūsu sadarbības dārziņā, tāpat kā visos apkārtējos dārzos,  ieripo ar Ražas sezonu. Dārzi ir apstrādāti, ravēti un kopti, raža izaugusi.  Tātad – to vajag novākt un sagatavot! Tieši tam arī Ražas sezona ir paredzēta – šajās dienās Kaldabruņas skolā vispopulārākā telpa ir virtuve, kur pulcējas ģimenes ar savos dārzos izaudzēto ražu; māja smaržo pēc dillēm un gurķu marinādes, citroniem, pipariem un vēl kādām noslēpumainām garšvielām. No mājas plauktiem tiek izceltas receptes, arī datori strādā, jo – ir taču 21. Gadsimts, visu piemirsto var atrast internetā.  Arī  Ražas sezona notiek projekta „ Jumis” ietvaros; pateicoties šim finansējumam, biedrība nodrošina čaklajiem dārzkopjiem faktiski visu konservēšanai nepieciešamo – vāciņus, cukuru, sāli, eļļu, un citas lietas. Ir pieejama arī profesionāļu palīdzība – Nodarbinātības valsts aģentūras finansētās jauniešu brīvprātīgo programmas ietvaros pie mums strādā veselas trīs jaunietes ar pavāra diplomu; par jautrību un sirds siltumu katrā burciņā gādā mūsu mājas dvēsele Indra Zvirgzdiņa, un arī  viņa ir diplomēta pavāre! Ražas sezonā vispirms aicinām piedalīties projektā jau iesaistītās ģimenes, taču  šobrīd piedāvajumu var izmantot lielāks cilvēku loks – neviens vēl nav aizsūtīts mājās bēdīgs un ar savītušiem gurķiem maisiņā.
Pašās augusta beigās šai sezonā parādīsies jaunums – uzsāksim  veselīga uztura nodarbību ciklu, kas tiek finansēts projekta „ Sēlijas sieviete staro” ietvaros. Šī cikla pirmo nodarbību vadīs Līga Jurķe.
Mēnesis glaužas pie mēneša – nu ja, kā pirksti mīlīgi sakļautās plaukstās; un katrs atnes jaunus notikumus…… Tātad – tiksimies septembrī kopīgajā atpūtas pasākumā un domāsim par jaunām, vajadzīgām un interesantām lietām, lai mūsu rokasspiediens neatslābst.

FONDS  “ZIEDOT”