Vasaras vārti ir atvērti!

Maija pēdējā dienā Kaldabruņas skolā biedrība “Ūdenszīmes” pulcēja gan lielus, gan mazus uz Vasaras vārtu atvēršanas svētkiem.

Pasākums ietvēra ļoti plašu programmu – jau pirms desmitiem rītā uz Vasaras talku ieradās kupls un darbīgs talkotāju pulciņš. Skolotāju Anitas Vērdiņas un Ilonas Kantānes vadībā Rubenes pamatskolas skolēni bija sagatavojušies Baskāju taciņas noslēguma darbiem. Jau pāris nedēļas iepriekš biedrības telpās savācās maisi ar čiekuriem, sūnām, akmentiņiem, zāģu skaidām, taču arī talkas dienā liela daļa bērnu ieradās ar savu pienesumu baskāju taciņai – tās bija gan skujas, gan egļu un priežu zari, gan sūnas. Pati Baskāju takas konstrukcija bija sagatavota jau iepriekš, un talkotājiem atlika virsadošākā nodarbe – izveidot tādu taciņas segumu, lai pēdas justu izmaiņas – mīkstas skaidiņas, durstīgas skujas, gludas malkas pagalītes, apaļi oļi, asāki vai maigāki čiekuri.  Takas noslēgums arī ir ļoti patīkams – koka laipa un atvēsinošs dīķa ūdens!   Par  “visbīstamāko” takas vietu tika atzīti svaigie priežu čiekuri( no šī posma daudzi vēlējās pat izvairīties!), par vismaigāko – smalkās zāģu skaidas no gatera.

Lielākie un atbildīgākie talkas dalībnieki, savukārt, veidoja aizsargājamo augu paraugstādījumus.  Šo augu kolekcija uz biedrību atceļoja no Nacionālā Botāniskā dārza,  līdz ar instrukcijām par to augšanas apstākļiem un aprakstiem, ko sagatavoja pētniece Daina Roze.  Pēc darbošanās neviens, protams, nevarēja izvairīties no desiņu cepšanas un rabarberu plātsmaizes, dīķa peldes izbaudīšanu gan atstājām katra paša ziņā.

Pēcpusdienā, pl. 15 00,  pasākums pārcēlās uz  Pļavas muzeja zāli, kur notika veselu divu izstāžu atklāšana.  Vispirms apmeklētāji tika iepazīstināti ar jaunās  Pļavas muzeja  ekspozīcijas pirmo   stendu  “Vārdnieku vainags”. Šī ekspozīcija ir veltīta Rubenes pagasta un tā tuvākās apkārtnes vārdniekiem – vārdotājiem, dziedniekiem. Šobrīd tajā ir apkopota informācija par četriem no viņiem – Volfrīdu Porieti, Jāni Dzenušku, Neldu Klīšāni un Antonu Gercānu, kā arī – saujiņa nostāstu, ticējumu, vietējo leģendu. Pati šī ekspozīcija ir tikai sākuma stadijā, jo tās veidošana līdzinās dzīvas būtnes  atjaunošanai, izmantojot niecīgu ģenētiskā materiāla fragmentu. Tādēļ blakus stendam ir izveidots “Zvaigžņu dīķis” – īpašs dekoratīvs objekts, kurā ikviens zinātājs ir aicināts ierakstīt savas atmiņas par vārdotājiem un dziedniekiem, ticējumus, nostāstus. Par šīs ekspozīcijas oriģinālo vizuālo noformējumu jāpateicas stendu autoram Jānim Spēkam un māksliniecei – maketētājai Solvitai Kuklei. Viņas izveidotais noslēpumaini pievilcīgais  ekspozīcijas dizains savāktās informācijas vērtību palielina tik ļoti, ka būtībā – šeit ir skatāmas pirmās lapas no skaistas, mistiskas grāmatas par mūsu puses slēpto un piemirsto mantojumu……Iespējams, laika gaitā mēs šo izdevumu varēsim turēt rokās – ja vien pietiekami dāsni dalīsimies savās atmiņās un zināšanās.

Otras izstādes atklāšana bija brīnišķīgs, muzikāls ceļojums uz ziemeļzemi Norvēģiju. Fotogrāfe, žurnāliste un norvēģu valodas pasniedzēja Daiga  Kalniņa  uz Kaldabruņu  bija atvedusi fotoizstādi  “Mana Āvereja/Norvēģija/”. Izstādes atklāšanu pavadīja  stāsts par Āvereju un norvēģu tradīcijām, kā arī latviešu un norvēģu tautasdziesmas pašas Daigas izpildījumā.   Noskatījāmies arī unikālu fotofilmu  par   latviešu un norvēģu vasaras saulgriežu tradīcijām.

Kas saglabāsies ilgtermiņā pēc šī pasākuma?

Baskāju taka – lietosim ilgi un veselīgi!

Aizsargājamo augu stādījumi – augs, kuplos un un būs pastāvīgi.

Ekspozīcija “Vārdnieku vainags” – būs pastāvīgi apskatāma Pļavas muzeja zālē.

Fotoizstāde “Mana Āvereja” – būs skatāma līdz jūlija mēneša beigām.

Par to  jāteic paldies arī daudziem atbalstītājiem –

Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācijai,

Sabiedrības Integrācijas fondam,

Zemgales Kultūras programmai

un Jēkabpils novada pašvaldībai.