Īstenots projekts “TALKA ZAĻAI NĀKOTNEI”.

Šī projekta ietvaros talkas veidā sakopām teritoriju pie Kaldabruņas skolas, attīrot to no piesārņojuma un izveidojot vides klasei piemērotu vietu. Talkas dienā šeit pulcējās vairāk nekā 40 Kaldabruņas iedzīvotāji, un daudzi ieradās ar saviem zāģiem, traktortehniku un, protams, neviltotu darba prieku. Teritorija, kur top vides klase ilgus gadus bijusi nekopta un piesārņota – daudz darba prasīja gan atkritumu savākšana, gan zemes līdzināšana, taču – pats grūtākais tika paveikts! Šobrīd vēl veiksim papildus līdzināšanas darbus, iesēsim zālāju un rūpēsimies par regulāru pļaušanu, kā arī – ierīkosim ugunskura vietu un telts vietas. Ļoti ceram, ka jau šovasar Siena dienu plenēra dalībnieki varēs šo teritoriju izmantot.

Otra talka tika organizēta  ārstniecības augu dārziņa izveidošanai pie skolas ēkas, tās ietvaros notika arī  Initas Šteinbergas lekcija par ārstniecības augu stādījumu veidošanu.  Talkas rezultātā tapa tiešām skaists un daudzveidīgs ārstniecības augu dārziņš – tas veidots sektoros sadalīta apļa vai mandalas formā, un nu jau tajā aplūkojami un pasmaržojami ap 30 ārstniecības augi. Sākotnēji augu stādus iepirkām Skrīveru ZS „Ragāres”, kas ir specializējusies šo augu audzēšanā. Taču stādījumi nemitīgi papildinās ar augiem, kas ceļo šurp no dažādu cilvēku dārziem, un jau rudens pusē būs nepieciešams izveidot apļa paplašinājumu. Arī ieceres  dārza sakarā aug veselīgi – jau ir izplānota un sākta veidot speciāla dobe, kurā augs augi – laika noteicēji. Šeit, protams, goda vieta pienākas Rubenes pagasta slavenajam Padebesim, un šī auga stādus mums dāvināja Biruta Kliģe no Slates.

Konkrētais projekts ir  noslēdzies, taču – ne jau vides labiekārtošanas process, tas vēl ir tikai asnu stadijā!

Jau jūnija mēnesī uzsāksim otra Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstīta projekta „Pļavas diena, zāļu diena, siena diena” īstenošanu, un tajā tiks turpinātas vides izglītības aktivitātes biedrībā.

Projekta īstenošanai Ls 683,- ir piešķīrusi Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācija, pārējā summa tiks nodrošināta no pašu līdzekļiem.