Gaismas pārgājiens tuvojas

Ceturtdien, 22. oktobrī pl. 18 00 Červonkas luterāņu baznīcā(Sēlija, Jēkabpils novads, Rubenes pagasts, Kaldabruņa)

Literatūras un mūzikas notikums „Gaismas pārgājiens”. Dzeju lasīs Agnese Rutkēviča, muzicēs Raimonds Macats.

Visus aicinām ierasties ar savu gaismu un svecēm, jo Raiņa kristību baznīcā ir pieejama tikai dabiskā gaisma. Un oktobra nogales pievakarē tā būs tikai krēsla un migla, kas, nenoliedzami, piedos šim notikumam īpašu atmosfēru. Pēc pasākuma viesi laipni aicināti uz tējas tasi un sarunām biedrības „Ūdenszīmes” mājvietā Kaldabruņas skolā.

Šis notikums ir izaudzis plenēra „Raiņa pirmais ceļojums” laikā. Plenērā grupa radošu cilvēku – Agnese un Madara Rutkēvičas, Artūrs Lūsis, Liene Rūce, Kārlis Kazāks, Jānis Ķīnasts, Alise Upmale un daudzi citi – braucām izpētes braucienā pa Raiņa pirmo dzīves gadu vietām. Ceļš veda no Tadenavas līdz Červonkas baznīcai, kurā kristīts mazais Jānis Pliekšāns. Baznīca ir piedzīvojusi daudzveidīgus laika griežus – gan aktīvu draudzi, gan minerālmēslu noliktavas periodu. Atmodas laikā ar ārzemju latviešu ziedojumu palīdzību tika uzsākti atjaunošanas darbi, taču – finansējuma un draudzes enerģijas tomēr pietrūka. Šobrīd Červonkas baznīca vairs netiek izmantota; iekštelpas ir skarbi kailas,  tomēr tā  saglabājusi brīnumainu gaisotni, kas jau pietiekami ilgi ir gaidījusi, lai to pamana un atklāj no jauna.

Plenēra diskusiju daļā, kur izstrādājām tūrisma maršrutu „Raiņa pirmais ceļojums” Agnese Rutkēviča ierosināja domu, kas, kā izrādās, jau kādu laiku bija mitinājusies gan Čevonkas luterāņu draudzes, gan plenēra organizatoru – biedrības „Ūdenszīmes” – sapņos: „Rudenī sarīkojam Červonkas baznīcā koncertu!”. Ideja ir iemiesojusies un aizrāvusi daudzus – draudze kopā ar Rubenes pagasta pārvaldi strādā pie baznīcas un apkārtnes sakopšanas, arī koncerta organizācijā – dekorācijās, tehniskajā nodrošinājumā, cienasta sagādāšanā piedalās daudzi ieinteresēti cilvēki.

Nākamajā rītā pēc koncerta norises – tātad, piektdien, 23. Oktobrī pl. 11 00 Kaldabruņas skolā notiks diskusiju grupa, kurā vienosimies par tūrisma maršruta „Raiņa pirmais ceļojums” norādes zīmju dizainu un maršruta aprakstu. Tad šis darbs tiks nodots talantīgās mākslinieces Solvitas Kukles rokās, un – ceram, ka nākamvasar šai ceļojumā varēs doties  ikviens interesents. Pie tam – šķiet, ka „Gaismas pārgājiens” nebūt nebūs pēdējais pasākums Červonkas baznīcā.

Projektu „Raiņa pirmais ceļojums” īsteno biedrība „Ūdenszīmes”, par finansiālo atbalstu sakām paldies Zemgales kultūras programmai un Jēkabpils novada pašvaldībai.