Dārzu sesija ir klāt!

Projekta “Jumis” darbības jau ir ienesušas daudz jaunu un interesantu lietu gan biedrības “Ūdenszīmes”mājvietā Kaldabruņas skolā, gan biedrību “Aizvējš” un “Optimists” aktivitātēs Rīgā. Šobrīd, sākoties aktīvai dārza darbu sezonai, “Jumis” savu svētību izplatīs gan Rubenes pagastā, gan citās Jēkabpils novada apdzīvotajās vietās.

Nedēļā pirms Lieldienām turpināsim Latvijas Dārzu biedrības vadītājas Initas Šteinbergas lekciju norisi. To laikā dalībnieki varēs uzzināt gan par to, kā pareizi izveidot “zaļo jumtu”, gan par ūdenstilpnēm draudzīgiem apstādījumiem, gan dārza taciņu klājumiem,  gan arī par komposta sagatavošanas noslēpumiem. Klātienē iepazīsimies ar profesionālās kategorijas sēklām, kuras Latvijas Dārzu biedrības pieredzējušie biedri atzinuši par vienām no labākajām, kas iegādājamas Latvijā. Un – ģimenes, kas iesaistījušās projektā, šīs sēklas varēs arī saņemt.

Nākamā Dārzu sesijas darbība ir vizītes sešās Rubenes pagasta ģimenēs ar padomiem  sētas un dārza labiekārtošanā, kā arī katrai sētai  vēlamo augu saraksta izveidošanā.  Daļu no šiem augiem, tāpat kā jau minētās sēklas,  varēsim iegādāties no projekta līdzekļiem; protams – pēc tam arī pieskatīsim, kā tie jūtas.

Šopavasar ir plānota arī ārstniecības augu stādījumu izveidošana pie Meža muzeja Liepu ciematā un pie veco ļaužu nama – pansijas Mežgales ciematā, un šie darbi būs jāatliek uz maija mēnesi, jo ārstniecības augu stādīšanai laiks vēl ir pārāk vēss. Tomēr – laika periodā no 14. aprīļa līdz pat Zaļajai ceturtdienai, 17. aprīlim, strādāsim pie stādījumu plānojuma izveidošanas. Īpašu dāvinājumu – ārstniecības augu stādījumu plānu Dzīvības koka formā – saņems Dignājas muižas apsaimniekotāji biedrība “Dzīvības koks”.

Vizītes ģimenēs un stādījumu izveidošana ir jāveic tādā apjomā, kāds projektā ir plānots – diemžēl, papildus interesentus iesaistīt vairs nevarēsim. Taču – lekcijas gan aicinām apmeklēt ikvienu dārza mīļotāju, labie vārdi taču nenodilst!

Tātad – ja arī jūs vēlaties izveidot savā dārzā kaut ko jaunu, atnāciet uz Kaldabruņas skolu otrdien, 15. aprīlī, pl. 10 00. Gaidīsim!

Projekts    “Dabas resursi sociālās dzīves kvalitātes uzlabošanā „Jumis”. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Programmu finansē EEZ finanšu instruments un Latvijas valsts.

Ar līdzfinansējumu 7% apmērā  projektu atbalsta Jēkabpils novada pašvaldība.